← Ana Sayfa

İlk Konum Tabanlı Uygulamam

Lisedeyken yaptığım küçük bir projem vardı, -neredeyse- tüm özel günleri ve ders saatlerimi belirttiğim, JavaScript tabanlı basit bir web projesiydi. Amacı cep telefonundan arandığımda, cevap vermeye müsait olup olmadığımı söylemekti. Liseden mezun olup üniversiteye başlayınca haliyle neredeyse tüm kodu baştan yazmam gerekiyordu, kabul ediyorum, amelece bir proje. 😀 Proje şu an hayatta değil, ancak kodlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Üniversiteye geçince bu projeyi konum tabanlı yapmak istedim. Projenin içeriğinde bir adet mobil uygulama, uygulamadan koordinat bilgisi almak ve tutmak için sunucu(kısaca back-end için), bir tane de koordinat bilgilerini alıp birkaç işlemden sonra yansıtmak için sunucu(kısaca front-end için). Anlatımda 2 sunucu saydığıma bakmayın, elbette bu kadar ufak bir proje için 2 tane sunucu kiralayacak halim yok, VirtualHost mantığıyla web sitelerimi barındığırdığım 1 tane sunucudan bahsediyorum. 🙂

Önce mobil uygulamadan başlayayım, mobil uygulamayı Smartface App Studio ile yazdım. Bilmeyenler için özet geçiyorum, bahsettiğim IDE sayesinde JavaScript ile Android ve iOS için native uygulama yazabiliyorsunuz. Daha önce duymamış olanlar varsa son yazdığım cümleyi bir kez daha okusun, kodu JavaScript ile yazıyorsunuz ve 1 kere yazıyorsunuz, yazdığınız programı Android ve iOS platformunda yayınlayabiliyorsunuz. Bir diğer en büyük güzelliği ise  arayüz editörünün WYSIWYG(What You See Is What You Get) olması, yani ekranda tam olarak ne tasarlarsanız telefonda da onu görüyorsunuz. Uygulamanın tasarımını ve kaynak kodlarını illa görmek istiyorsanız, e-posta ile iletişim kurabilirsiniz. Birkaç ekran görüntüsü ile uygulamayı anlatayım:

konumlan_acilis

konumlan_kontrol

konumlan_gonder

 

 

 

 

 

 

Projenin back-end’i sayesinde uygulamadan koordinatları alıyorum ve JSON formatında saklıyorum. JSON formatında saklayan PHP kodları:

JSON formatında sakladıktan sonra front-end kısmında verileri alıp işlemek gayet kolay oluyor. 🙂 Şimdiden söyleyeyim, bu projede de koordinatlarla çalışma şeklim biraz amelece, kampüsümün koordinatlarını harita uygulamasından alıp PHP koduna elle giriyorum, ileride de telefona bakmak için müsait olamayacağım belirli bir ortam olduğunda, o bölgenin de koordinatlarını alıp PHP üzerine elle eklemem gerekecek. Şu an için bunu sorun olarak görmüyorum. 🙂 Konum sayısı arttığında sisteme koordinat eklemek için panel yaparım.

Yukarıda bahsettiğim kod ameleliği:

Yukarıdaki kod parçası sayesinde veriyi işledikten sonra HTML ile ekrana yazdırmakta bir şey yok zaten, projenin front-end’ine http://telefon.kaankolkoy.net adresinden ulaşabilirsiniz. 🙂

kaanklky

a colorful character who likes black...